Szkodliwe czynniki biologiczne w miejscach pracy
Szkodliwe czynniki biologiczne w miejscach pracy to mikro- i makroorganizmy, które powodują schorzenia zawodowe. Mogą mieć też wpływ na zdrowie i życie pracowników zatrudnionych w danym przedsiębiorstwie. Dzieli się według systematyki przyrodniczej na cztery grupy zagrożenia opisane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. O czym mowa w praktyce? Podpowiadamy.
Czym są szkodliwe czynniki biologiczne w miejscu pracy?
Szkodliwe czynniki biologiczne są to mikro- i makro organizmy, a także wszelkie substancje przez nie wytwarzane, które oddziałują na pracownika podczas przebywania w zakładzie pracy. Mogą być przyczyną chorób zawodowych.
Wszelkie regulacje prawne związane z czynnikami biologicznymi w miejscu pracy zawarte są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. Określa ono klasyfikację i wykaz zagrożeń, a także prac, podczas których dochodzi do narażenia pracownika. W rozporządzeniu wymienione są także warunki ochrony osób zatrudnionych i sposób prowadzenia rejestru niebezpiecznych prac.
Badaniami zakładów pracy pod kątem negatywnych oddziaływań na pracownika dotyczących zagrożeń biologicznych, ale także obecności i natężenia substancji chemicznych zajmuje się SBB Laboratorium Badań i Ekspertyz.
Podział szkodliwych czynników biologicznych
Szkodliwe czynniki biologiczne w miejscu pracy dzieli się na cztery grupy:
- 1 - czynniki, przez które wywołanie choroby jest mało realne. Nie są niebezpieczne, dlatego nie zostały szczegółowo wymienione.
- 2 - czynniki, które mogą spowodować pewne dolegliwości, ale ich rozprzestrzenianie jest mało prawdopodobne i istnieją możliwości ich leczenia. Należy do nich: gronkowiec złocisty, laseczka tężca czy krętek wywołujący boreliozę.
- 3 - czynniki, które mogą wywołać ciężkie dolegliwości, a ich rozprzestrzenianie w populacji ludzkiej jest bardzo prawdopodobne, lecz istnieją skuteczne metody ich leczenia i profilaktyki. Należy do nich: dżuma, gruźlica, wirus żółtej gorączki, czy drożdżowiec skórny.
- 3**- czynniki, które stanowią ograniczone ryzyko zakażenia dla pracowników ze względu na to, że nie są rozprzestrzeniane drogą powietrzną. Należy do nich HIV, HBV, HCV, czy pałeczka salmonelli.
- 4 - czynniki, które powodują u ludzi ciężkie schorzenia, a ich rozprzestrzenianie jest bardzo prawdopodobne. Dodatkowo nie istnieją dobre metody ich leczenia lub profilaktyki. Należy do nich wirus eboli, czy ospy prawdziwej.
Do obowiązków pracodawcy należy zapewnienie swoim pracownikom bezpiecznego środowiska pracy i zdefiniowanie wszelkich zagrożeń.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana