Artykuł sponsorowany

Szkodliwe czynniki biologiczne w miejscach pracy

Szkodliwe czynniki biologiczne w miejscach pracy

Szkodliwe czynniki biologiczne w miejscach pracy to mikro- i makroorganizmy, które powodują schorzenia zawodowe. Mogą mieć też wpływ na zdrowie i życie pracowników zatrudnionych w danym przedsiębiorstwie. Dzieli się według systematyki przyrodniczej na cztery grupy zagrożenia opisane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. O czym mowa w praktyce? Podpowiadamy.

Czym są szkodliwe czynniki biologiczne w miejscu pracy?

Szkodliwe czynniki biologiczne są to mikro- i makro organizmy, a także wszelkie substancje przez nie wytwarzane, które oddziałują na pracownika podczas przebywania w zakładzie pracy. Mogą być przyczyną chorób zawodowych. 

Wszelkie regulacje prawne związane z czynnikami biologicznymi w miejscu pracy zawarte są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. Określa ono klasyfikację i wykaz zagrożeń, a także prac, podczas których dochodzi do narażenia pracownika. W rozporządzeniu wymienione są także warunki ochrony osób zatrudnionych i sposób prowadzenia rejestru niebezpiecznych prac.

Badaniami zakładów pracy pod kątem negatywnych oddziaływań na pracownika dotyczących zagrożeń biologicznych, ale także obecności i natężenia substancji chemicznych zajmuje się SBB Laboratorium Badań i Ekspertyz.

Podział szkodliwych czynników biologicznych

Szkodliwe czynniki biologiczne w miejscu pracy dzieli się na cztery grupy:

  • 1 - czynniki, przez które wywołanie choroby jest mało realne. Nie są niebezpieczne, dlatego nie zostały szczegółowo wymienione.
  • 2 - czynniki, które mogą spowodować pewne dolegliwości, ale ich rozprzestrzenianie jest mało prawdopodobne i istnieją możliwości ich leczenia. Należy do nich: gronkowiec złocisty, laseczka tężca czy krętek wywołujący boreliozę.
  • 3 - czynniki, które mogą wywołać ciężkie dolegliwości, a ich rozprzestrzenianie w populacji ludzkiej jest bardzo prawdopodobne, lecz istnieją skuteczne metody ich leczenia i profilaktyki. Należy do nich: dżuma, gruźlica, wirus żółtej gorączki, czy drożdżowiec skórny.
  • 3**- czynniki, które stanowią ograniczone ryzyko zakażenia dla pracowników ze względu na to, że nie są rozprzestrzeniane drogą powietrzną. Należy do nich HIV, HBV, HCV, czy pałeczka salmonelli.
  • 4 - czynniki, które powodują u ludzi ciężkie schorzenia, a ich rozprzestrzenianie jest bardzo prawdopodobne. Dodatkowo nie istnieją dobre metody ich leczenia lub profilaktyki. Należy do nich wirus eboli, czy ospy prawdziwej. 

Do obowiązków pracodawcy należy zapewnienie swoim pracownikom bezpiecznego środowiska pracy i zdefiniowanie wszelkich zagrożeń.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.