Skąd wzięła się w Polsce tradycja urządzania stypy?
Rodzina i przyjaciele osoby zmarłej zazwyczaj bardzo przeżywają jej śmierć. Stąd też pogrzeb to jedna z najsmutniejszych uroczystości, w których dane jest brać udział krewnym i znajomym nieżyjącego. Po zakończeniu wszystkich ceremonii pogrzebowych często organizowana jest tzw. stypa, do uczestnictwa w której zaproszeni są żałobnicy. Chcesz dowiedzieć się, co to za wydarzenie oraz skąd wywodzi się tradycja jego organizacji? Przeczytaj tekst!
Czym jest stypa?
Mianem stypy najczęściej określa się poczęstunek dla najbliższych osób uczestniczących w ostatnim pożegnaniu osoby zmarłej. Słowo to pochodzi z języka łacińskiego i oznacza dosłownie jałmużnę lub datek. Organizacją stypy zazwyczaj zajmują się najbliżsi zmarłego (współmałżonek, rodzice, dzieci, czasem rodzeństwo). Odbywa się ona w domu bądź w lokalu gastronomicznym po odprowadzeniu zwłok zmarłego na cmentarz i zakończeniu wszystkich uroczystości pogrzebowych, za których kompleksową organizację odpowiadają takie firmy, jak HADES – USŁUGI POGRZEBOWE. W trakcie poczęstunku gościom najczęściej serwuje się obiad oraz deser w postaci ciasta z kawą albo herbatą. Niekiedy na stołach w trakcie stypy pojawiają się również napoje alkoholowe, w większości przypadków jednak rezygnuje się z podawania tego typu trunków, tłumacząc to poważnym charakterem uroczystości. Goście podczas wspólnego posiłku zwykle wspominają nieżyjącego krewnego lub znajomego, dzieląc się między sobą rozmaitymi informacjami na jego temat. Czas trwania stypy zależy od indywidualnych okoliczności oraz faktu, czy dana uroczystość ma miejsce w domu, czy też w restauracji.
Przeczytaj również: O czym warto pamiętać organizując stypę?
Krótka historia stypy
Uroczystości będące pierwowzorem współczesnych styp były organizowane na ziemiach słowiańskich już w czasach pogańskich. Organizowano wówczas uroczyste obiady na cześć osoby zmarłej. Celebracja tego typu poczęstunków często była połączona z obchodami „dziadów”, czyli zaduszek. Wraz z przyjęciem chrztu przez Polskę tradycja obchodzenia uroczystości na cześć zmarłych członków rodziny nie zaniknęła, ale zyskała nową formę tzw. stypy. Jeszcze w czasach sarmackich takie uroczystości miały bardzo wystawny charakter, goście uczestniczący w takich wydarzeniach mogli liczyć na możliwość skosztowania rozmaitych potraw z suto zastawionego stołu. Obecnie stypy w większości przypadków są znacznie skromniejsze. Mimo wszystko na ogół jednak dobrze spełniają swoje zadanie, którym jest pomoc w uporaniu się ze stratą najbliższej osoby poprzez wspólne przeżywanie żałoby z bliskimi ludźmi.
Przeczytaj również: O czym trzeba pamiętać organizując stypę?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana