Nieograniczony potencjał młóta browarnianego: odpad idealny?
Młóto browarniane bez wątpienia jest odpadem, powstaje bowiem jako produkt uboczny produkcji piwa. Browary nie mają jednak problemu z jego składowaniem lub utylizacją, chociaż (teoretycznie) do niczego więcej niż ważenie brzeczki go nie potrzebują. To za sprawą jego wielu zalet, które sprawiają, że jest ono pożądanym produktem na rynku. Do czego wykorzystywane jest młóto?
Jakie zastosowanie ma młóto browarniane?
Mnogość sposobów wykorzystania młóta browarnianego sprawia, że nosi on miano odpadu idealnego. Dobrze obrazuje to fakt, że może przydać się nawet browarom, dla których teoretycznie powinno być tylko kłopotliwym odpadem. Jest to spowodowane tym, że młóto stanowi doskonały składnik biomasy. Jeśli więc producent piwa posiada przyzakładową biogazownię i wykorzysta młóto do wytwarzania energii, może minimalizować koszty wytwarzania i jednocześnie sprzyjać środowisku naturalnemu. To zarówno wymierne korzyści finansowe, jak i wizerunkowe.
Nie każdy browar może pozwolić sobie na takie działanie, większość z nich chętnie pozbywa się młóta. Na szczęście dla hodowców zwierząt, ponieważ jest ono doskonałym produktem do ich skarmiania. Wykorzystują je hodowcy bydła, świń, kur, a nawet ryb. Największe korzyści przynosi jednak producentom mleka. Skarmianie krów wysłodzinami browarnianymi ma wiele korzyści. Nie tylko wpływa na zwiększenie udoju, ale także poprawia parametry mleka.
Sposoby wykorzystania młóta browarnianego
Wykorzystywanie młóta browarnianego do karmienia zwierząt to najpowszechniejszy sposób zużywania tego odpadu. Rolnicy mogą korzystać z niego bezpośrednio, ponieważ mają możliwość zakupienia produktu w oryginalnej formie. Mogą kupić je od dystrybutora, na przykład firmy Domino sprzedającej wysłodziny wraz z dostawą. Młóto skupują także producenci pasz, którzy przetwarzają je na granulat lub dodają do mieszanek przeznaczonych dla różnych zwierząt.
Inne sposoby wykorzystania młóta również cieszą się dużą popularnością. Chętnie korzystają z niego piekarze do wyrobu ciast, chleba, muesli. To bardzo smaczny i wartościowy dodatek. Dostarcza sporo białka i błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdza się też w ogrodnictwie jako nawóz dla roślin, zwłaszcza hortensji, borówek i żurawiny. Młóto browarniane ma naprawdę duży potencjał, możliwy do wykorzystania na różne sposoby.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana