Których warzyw i owoców nie powinno zabraknąć na szkolnej stołówce?
Nie od dziś wiadomo jak wiele drogocennych składników odżywczych mają warzywa i owoce. Zaleca się ich spożywanie w codziennej diecie przede wszystkim dzieciom. Każda szkolna stołówka powinna serwować solidną porcję witamin w ich postaci. Wielu rodziców przy wyborze placówki edukacyjnej bierze pod uwagę jakość posiłków oraz ich skład. Jakich warzyw i owoców nie powinno zatem zabraknąć w diecie dziecka? Sprawdź.
Zalecenia dietetyków
Podawanie zdrowego jedzenia w szkolnych stołówkach to nie tylko wymysł wymagających rodziców. Zalecenia takie placówki edukacyjne otrzymują od ekspertów do spraw żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Poza tym zakaz podawania niezdrowej żywności nakłada na placówki ustawa. Oznacza to, że zamiast tak zwanego "jedzenia śmieciowego" dzieci muszą dostawać odpowiednią porcję warzyw i owoców dostosowaną do ich potrzeb i wieku. Są to zarówno surowe, jak i przygotowane za pomocą obróbki cieplnej produkty. Ważne jest także, aby były one kupowane od sprawdzonych dostawców owoców i warzyw. Na liście niezbędnych składników w diecie dziecka znalazły się:
szpinak,
zielony groszek,
buraki,
pietruszka,
papryka,
pomidory,
brokuły,
kapusta,
brukselka,
maliny,
czarne porzeczki,
jabłka,
śliwki i wiele innych.
Mogą być one dostarczane zarówno surowe, jak i gotowane czy pieczone. W diecie każdego ucznia nie może zabraknąć także zbóż, które są źródłem witamin i mikroelementów.
Rola owoców i warzyw w diecie dziecka
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza dziecku energii, ale nie tylko. Odpowiednio dobrane składniki odżywcze wspomagają jego wzrost i przygotowują organizm do prawidłowego funkcjonowania. Warzywa i owoce są zatem kluczowe w rozwoju dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Oczywiście świeże produkty, które można zakupić u dostawcy Golden Fruits, należy podawać już od najmłodszych lat. Nie bez powodu to właśnie od warzyw i owoców rozpoczyna się rozszerzanie diety niemowląt. Zarówno w diecie dzieci, jak i osób dorosłych powinno znaleźć się przynajmniej ich pięć porcji.
Nowe przepisy wprowadzają także ograniczenia dotyczące sprzedaży posiłków w szkolnych sklepikach. Wśród produktów dozwolonych znalazły się kanapki z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego bez soli i sosów, sałatki i surówki, mięsa, soki niesłodzone i koktajle. Ustawa określa także sposób obróbki cieplnej wszystkich produktów. Nie zaleca się stosowania koncentratów spożywczych, lecz wyłącznie naturalne składniki. Do potraw należy dodawać także porcję świeżych ziół, takich jak rozmaryn, bazylia, oregano czy tymianek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana