Które przyprawy są bezpieczne dla alergików?
Wyjątkowy smak i zapach przygotowywanych potraw zazwyczaj zależy od odpowiednio dobranych przypraw. Tego typu produkty mogą być bezpiecznie stosowane przez większość ludzi. Na dobór określonych mieszanek przyprawowych szczególną uwagę powinni jednak zwrócić alergicy. Zaliczasz się do ich grona? W takim razie musisz koniecznie zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, aby dowiedzieć się, które przyprawy na pewno Ci nie zaszkodzą.
Przyprawy, które mogą być używane przez alergików
Osoby, u których występują określone reakcje uczuleniowe, muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. Jeśli wziąć pod uwagę przyprawy, w przypadku alergików najlepiej sprawdzają się naturalne zioła, bez żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Do takich produktów niewątpliwie można zaliczyć jednoskładnikowe wyroby, takie jak np. suszony majeranek, tymianek, liść laurowy, cząber, oregano albo bazylia. Nawet regularne spożywanie potraw przyprawionych ziołami sprzedawanymi przez takie firmy, jak producent przypraw KACZOR Sp. z o.o., nie powinno doprowadzić do pojawienia się jakichkolwiek dolegliwości np. ze strony układu pokarmowego czy oddechowego albo wysypki i zaczerwienienia na skórze.
Ewentualną alergię na daną przyprawę można stosunkowo łatwo zdiagnozować, wąchając ją. Jeśli u danej osoby pod wpływem kontaktu z określonym produktem wystąpi np. pokrzywka albo pieczenie w nosie bądź gardle, należy raczej zrezygnować z jego stosowania.
Zioła, których powinni wystrzegać się alergicy
Dla ludzi cierpiących na alergie bardzo niebezpieczne może okazać się przyjmowanie pokarmów przyprawionych mieszankami z dodatkami sztucznych barwników i konserwantów. Warto jednak mieć świadomość, że w określonych sytuacjach reakcje uczuleniowe o mniejszym lub większym natężeniu mogą wywoływać również jednoskładnikowe produkty. Można tutaj wymienić m.in. curry, czosnek i cebulę w proszku, pieprz zielony i kajeński, a także kolendrę. Niektóre osoby są też uczulone na gorczycę, cynamon oraz jagody jałowca. Obróbka termiczna wymienionych artykułów często łagodzi nieco ich uczulające właściwości.
Warto mieć świadomość, że jednoskładnikowe przyprawy dla gastronomii stosunkowo rzadko są alergenami. Wręcz przeciwnie, zdecydowana większość z nich wykazuje działanie prozdrowotne. Spożywanie potraw z dodatkiem naturalnych ziół znakomicie wpływa zwłaszcza na układ trawienia, regulując proces przemiany materii. Co więcej, przyprawy na ogół odznaczają się silnymi właściwościami wirusobójczymi, bakteriobójczymi oraz odkażającymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana