Artykuł sponsorowany

Które przyprawy są bezpieczne dla alergików?

Które przyprawy są bezpieczne dla alergików?

Wyjątkowy smak i zapach przygotowywanych potraw zazwyczaj zależy od odpowiednio dobranych przypraw. Tego typu produkty mogą być bezpiecznie stosowane przez większość ludzi. Na dobór określonych mieszanek przyprawowych szczególną uwagę powinni jednak zwrócić alergicy. Zaliczasz się do ich grona? W takim razie musisz koniecznie zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, aby dowiedzieć się, które przyprawy na pewno Ci nie zaszkodzą.

Przyprawy, które mogą być używane przez alergików

Osoby, u których występują określone reakcje uczuleniowe, muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. Jeśli wziąć pod uwagę przyprawy, w przypadku alergików najlepiej sprawdzają się naturalne zioła, bez żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Do takich produktów niewątpliwie można zaliczyć jednoskładnikowe wyroby, takie jak np. suszony majeranek, tymianek, liść laurowy, cząber, oregano albo bazylia. Nawet regularne spożywanie potraw przyprawionych ziołami sprzedawanymi przez takie firmy, jak producent przypraw KACZOR Sp. z o.o.,  nie powinno doprowadzić do pojawienia się jakichkolwiek dolegliwości np. ze strony układu pokarmowego czy oddechowego albo wysypki i zaczerwienienia na skórze.

Ewentualną alergię na daną przyprawę można stosunkowo łatwo zdiagnozować, wąchając ją. Jeśli u danej osoby pod wpływem kontaktu z określonym produktem wystąpi np. pokrzywka albo pieczenie w nosie bądź gardle, należy raczej zrezygnować z jego stosowania.

Zioła, których powinni wystrzegać się alergicy

Dla ludzi cierpiących na alergie bardzo niebezpieczne może okazać się przyjmowanie pokarmów przyprawionych mieszankami z dodatkami sztucznych barwników i konserwantów. Warto jednak mieć świadomość, że w określonych sytuacjach reakcje uczuleniowe o mniejszym lub większym natężeniu mogą wywoływać również jednoskładnikowe produkty. Można tutaj wymienić m.in. curry, czosnek i cebulę w proszku, pieprz zielony i kajeński, a także kolendrę. Niektóre osoby są też uczulone na gorczycę, cynamon oraz jagody jałowca. Obróbka termiczna wymienionych artykułów często łagodzi nieco ich uczulające właściwości.

Warto mieć świadomość, że jednoskładnikowe przyprawy dla gastronomii stosunkowo rzadko są alergenami. Wręcz przeciwnie, zdecydowana większość z nich wykazuje działanie prozdrowotne. Spożywanie potraw z dodatkiem naturalnych ziół znakomicie wpływa zwłaszcza na układ trawienia, regulując proces przemiany materii. Co więcej, przyprawy na ogół odznaczają się silnymi właściwościami wirusobójczymi, bakteriobójczymi oraz odkażającymi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.