Jakie maszyny są powszechnie stosowane w piekarnictwie?
Praca w piekarniach jest bardzo wymagająca i musi być doskonale zorganizowana, aby można było wytworzyć odpowiednią ilość wypieków, które każdego dnia będą dostarczane do sprzedaży. W celu usprawnienia oraz przyspieszenia produkcji bułek, chlebów i ciastek w zakładach piekarniczych poza piecami wykorzystywane są również inne nowoczesne urządzenia. Jakie maszyny są więc powszechnie stosowane w piekarnictwie? Sprawdźmy!
Miesiarki i ubijaczki
Ręczne miesienie ciasta, szczególnie wytwarzanego w tak dużej ilości, jaką potrzebują niektóre zakłady piekarnicze, jest wyjątkowo praco- i czasochłonne. Aby przyspieszyć ten proces, w piekarniach wykorzystywane są specjalne miesiarki i ubijaczki. Są to bardzo wydajne maszyny, które usprawniają ucieranie i ubijanie różnych mas oraz ciast wytworzonych z wielu rodzajów mąk.
Świetnie sprawdzają się więc do produkcji ciasta na bułki, chleby, a także wyroby cukiernicze lub półcukiernicze. Urządzenia te mogą pomieścić nawet 200 kg masy na raz. Powstałe w nich ciasto natomiast zyskuje jednolitą konsystencję bez gródek, jest natlenione i miękkie, a więc gotowe do dalszej obróbki.
Dzielarki i linie do chleba lub bułek
Do bardzo praktycznych maszyn piekarniczych należy zaliczyć też różnego rodzaju dzielarki oraz linie do wytwarzania chleba lub bułek. Urządzenia te służą do dzielenia przygotowanego wcześniej ciasta na porcje o określonej wadze, by produkowane wypieki miały jednakową objętość. Podzielone kęsy ciasta mogą być także estetycznie zaokrąglane przy ich pomocy.
Do produkcji wypieków o bardzo konkretnym kształcie, np. rogali wykorzystywane są również tzw. rogalikarki. Są to nowoczesne urządzenia przeznaczone do formowania ciasta w odpowiedni kształt. Kęsy są wówczas automatycznie zawijane, dzięki czemu każdy z nich jest identyczny.
Piece i smażalniki
Żaden zakład piekarniczy nie obędzie się również bez wysokiej jakości pieca, który stanowi trzon każdej piekarni. Nowoczesne modele, które znajdziesz w ofercie takich firm, jak np. Guz Technika Piekarnicza, umożliwiają wygodne sterowanie temperaturą i czasem pieczenia w zależności od potrzeb. Dzięki temu z łatwością dostosujesz jego parametry do wypiekanego obecnie ciasta.
W przypadku miejsc produkujących pączki duże znaczenie mają także specjalne smażalniki. To oczywiście nie wszystkie maszyny wykorzystywane w piekarnictwie! Ogromną pomoc stanowią ponadto komory chłodnicze, a także mniejsze sprzęty, takie jak nadziewarki, urządzenia do dekoracji wypieków czy przesiewacze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana