Jak często należy przeprowadzać czyszczenie separatorów tłuszczu?
Infrastruktura kanalizacyjna wymaga częstych inspekcji i zabiegów serwisowych. Dla pełnej przepustowości instalacja musi być regularnie czyszczona, zwłaszcza z substancji szczególnie groźnych dla jej prawidłowego działania – przede wszystkim gromadzących się tłuszczów. Warto więc wiedzieć, dla często należy regularnie czyścić separatory tłuszczu i jak często.
Czym są separatory tłuszczu?
Separatory tłuszczu to urządzenia składające się ze szczelnego korpusu i wyposażone w deflektory umieszczone na wlocie i wylocie, które wymuszają odpowiedni przepływ ścieków. Zadaniem separatorów tłuszczu jest podczyszczania ścieków zanieczyszczonych tłuszczami i olejami organicznymi wytwarzanymi przede wszystkim przez przemysł spożywczy i zakłady gastronomiczne. Dostęp eksploatacyjny umożliwiający wygodne czyszczenie separatorów zapewniają włazy umieszczone na pokrywie. Niektóre nowoczesne tłuszczowniki mogą mieć zainstalowany system alarmowy, który informuje o konieczności czyszczenia urządzenia.
Dlaczego czyszczenie tłuszczowników jest ważne?
Tłuszcze wprowadzone do instalacji kanalizacyjnej, jako substancje nierozpuszczające się w wodzie powodują szereg problemów eksploatacyjnych. Osadzają się i przywierają do powierzchni instalacji, powodując zmniejszanie się wydajności kanalizacji, a nawet pełną jej niedrożność. Tłuszcze wykazują również wysoką lepkość, co powoduje przyleganie innych substancji i przyspiesza możliwość powstania trudnego do usunięcia zatoru. Obecność tłuszczu zwiększa też podatność instalacji na korozję. Dlatego, konieczna jest regularna inspekcja separatorów tłuszczu przez specjalistyczne firmy. Jedną z nich jest działająca w regionie Legnicy firma recyklingowa Ekoprod z miejscowości Legnickie Pole, która zajmuje się unieszkodliwianiem odpadów, obrotem surowcami wtórnymi i pozostałymi działaniami związanymi z gospodarką śmieciami.
Jak często należy czyścić separatory tłuszczu?
Czyszczenie tłuszczowników musi być prowadzone regularnie i w zależności od ilości wytwarzanych odpadów. W przypadku separatorów przemysłowych nie rzadziej niż raz w miesiącu. Obowiązkiem właściciela firmy jest zlecania przeprowadzania kontroli poziomu odseparowanego tłuszczu, stanu technicznego urządzenia oraz sprawdzenie wlotów i wylotów ścieków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana